Indhold
Hvis I har fælles forældremyndighed
Hvis du har eneforældremyndighed
Barnets holdning til navneændringen
Samtykke fra barnet
Samtykke fra andre - sted- eller plejeforældre
_____________________________
Når et barn under 18 år skal have ændret sit navn, er det forældremyndighedsindehaver(ne), der skal søge om navneændringen. Selv om barnet får MitID, kan det ikke selv starte en ansøgning om navneændring.
Hvis I har fælles forældremyndighed
Når I har fælles forældremyndighed over barnet, skal I begge underskrive ansøgningen om navneændring. Der er ingen undtagelser.
Vær opmærksom på Hvis du starter en ansøgning, og den anden part ikke ønsker at skrive under, kan du ikke få gebyret refunderet.
> Læs om gebyr
> Find henvisning til Vejledning om navne og læs om gebyr (afsnit 8)
Hvis du har eneforældremyndighed
Har du eneforældremyndighed over dit barn, er det alene dig, der skal underskrive ansøgningen om navneændring. Den anden forælder skal ikke give sit samtykke til navneændringen.
Du kan frit ændre dine børns fornavne og slægtsnavne, som ikke stammer fra den anden forælder.
F.eks.: Dit barn hedder Nygård til mellemnavn og Olsen til efternavn. Barnets anden forælder hedder Nygård til mellemnavn og Hansen til efternavn. Du ønsker at ændre dit barns efternavn til Holm og vil også give barnet et ekstra fornavn. Det kan du gøre uden at den anden forælder skal høres, da mellemnavnet fra den anden forælder ikke ændres.
Der er dog situationer, hvor forælderen uden forældremyndighed skal høres:
Hvis dit barn har et slægtsnavn fra den anden forælder, enten som mellemnavn eller efternavn, kan du ikke ændre eller flytte dette navn, uden at den anden forælder skal høres. Det er Familieretshuset, som foretager denne høring.
F.eks.: Dit barn hedder Nygård til mellemnavn og Olsen til efternavn. Barnets anden forælder hedder Nygård til mellemnavn og Hansen til efternavn. Du ønsker at ændre dit barns navn og slette mellemnavnet Nygård. Her skal den anden forælder høres i forhold til navneændringen.
Personregisterføreren sender sagen videre til Familieretshuset, som kontakter dig.
Den anden forælder har ret til at blive hørt (hørselsret). Det vurderes fra sag til sag, om navneændringen kan gennemføres.
Barnets holdning til navneændringen
Barnet er 0-ca. 6 år: I denne alder skal barnet ikke give sin holdning til kende.
Barnet er ca. 7-11 år. I denne aldersgruppe, skal personregisterføreren vurdere, om der skal foretages en høring af barnet. Høringen foregår typisk på kirkekontoret, og barnet må gerne have en voksen med til samtalen. Det må dog ikke være forældre, eller andre voksne, som har andel i navneændringen - f.eks., hvis barnet skal have navn fra sted- eller plejeforælder, må denne ikke være med til samtalen.
Samtykke fra barnet
- Fra barnet bliver 12 år, skal det selv skrive under på ansøgningen.
- Barn mellem 12-14 år, skal selv medunderskrive ansøgningen med en mus eller med sin finger på en trykfølsom skærm
- Barn mellem 15-17 år, skal selv medunderskrive ansøgningen med MitID
- Unge over 18 er myndige og skal selv søge om navneændring.
Samtykke fra andre - sted- eller plejeforældre
I nogle tilfælde skal andre end forældre og børn give samtykke til en navneændring. Hvis jeres barn skal have et navn efter sine sted- eller plejeforældre, skal sted- eller plejeforældrene give samtykke til, at jeres barn kan få deres navn. De kan også anvende selvbetjeningen med MitID på borger.dk, eller de kan finde den kvitteringsmail, der er sendt til deres medunderskrift.
> Medunderskriv ansøgning om navneændring med MitID på borger.dk