En ansøgning om navngivning skal være underskrevet af begge forældremyndighedsindehavere senest 14 dage efter den er påbegyndt. Hvis I overskrider fristen, skal I udfylde en ny ansøgning. Hvis du har forældremyndigheden alene, er det kun dig, der skal underskrive, når du er færdig med at udfylde den.
Vær opmærksom på: Hvis I ikke er gift, og ønsker fælles forældremyndighed, skal I også udfylde Omsorgs- og ansvarserklæringen, som I finder på borger.dk, og det skal gøres hurtigst muligt efter fødslen. Find linket nederst i denne artikel.
> Find Ansøgning om navngivning på borger.dk
Du starter din ansøgning ved at klikke på 'Start' til højre og derefter på den grønne firkant 'Videre'.
Hvis du ikke allerede er logget på borger.dk, skal du logge ind med MitID.
Introduktion (Trin 1 af 5)
Når du har logget dig på, bliver du introduceret til hvad du skal have klar for at lave ansøgning om navngivning og et par ting, som du skal være opmærksom på. Klik på 'Start'
Navngivning (Trin 2 af 5)
Vælg dit barn på listen. Vær opmærksom på, at du kun kan vælge et barn der endnu ikke er navngivet. Hvis det drejer sig om en flerfødsel, fx tvillinger, skal du lave en ansøgning for et barn ad gangen.
Indtast det ønskede navn på dit barn i felterne fornavn(e), mellemnavn(e) og efternavn. Vælg herefter tilknytning til det ansøgte navn.
Fornavn
Begynd med at indtaste det (eller de) ønskede fornavn(e) og tjek om det/de er godkendt(e)). ”Godkendt” betyder et almindeligt anvendt fornavn i Danmark, der er optaget på Familieretshusets liste over godkendte fornavne:
Hvis fornavnet ikke er godkendt, vil du blive bedt om at skrive din begrundelse for at vælge det fornavn:
Mellemnavn
Hvis du ønsker, at dit barn skal have et mellemnavn, er der flere muligheder for tilknytning, som du skal vælge mellem:
Vælg den rette tilknytning til mellemnavnet.
Et mellemnavn er typisk et efternavn, men hvis du vælger et godkendt fornavn som mellemnavn, anbefales det at rykke det op som andet fornavn. Bevarer du det som godkendt fornavn til mellemnavn, skal du være opmærksom på, at det ikke senere kan tages som efternavn.
Efternavn
Et efternavn er typisk arvet fra slægten ned til tipoldeforældre, men kan også fås fra sted- eller plejeforældre, være et frit efternavn (båret af mere end 2000 personer i Danmark) eller nydannet (som ikke allerede bæres i Danmark).
Barnet kan kun få ét efternavn. Dog er det muligt at få to efternavne sat sammen med en bindestreg. Hvis du har valgt to efternavne med bindestreg, skal du vælge én tilknytning til det ene og skrive hvor den anden del af efternavnet stammer fra – under ”Begrundelse” som ses i nedenstående eksempel:
Hvis du indtaster to efternavne uden bindestreg, vil du få besked om at du kun kan antage ét efternavn:
Hvis dit barn skal have et flerleddet efternavn uden bindestreg, vil det dog være muligt at få, hvis det tidligere er båret i slægten:
Beskyttet efternavn – tilknytning: Samtykke fra samtlige bærere
Hvis barnet skal have et navn, der er båret af mindre end 2000 personer, dvs. et beskyttet efternavn, som barnet ikke har slægtsmæssig tilknytning til, skal du ansøge på papirblanket. Derudover skal du sikre samtykke fra samtlige bærere af navnet. Blanket og samtykkeerklæring finder du i den besked der vises i ansøgningen:
Nydannet Efternavn
Hvis du ønsker et nydannet efternavn til dit barn, det vil sige et navn, der ikke allerede eksisterer, skal du skrive en begrundelse.
Kvittering på det indtastede nye navn
En infoboks på det nye ønskede navn vises, når du har udfyldt i felterne, som du skal bekræfte ved at klikke på 'Ja, dette er korrekt'. Er der skrevet forkert, kan du klikke på 'Tilbage'.
Trin 3 – Oplysninger om ansøger
I dette trin er der oplysninger om dig, der vil være automatisk udfyldt. Dit eget personnummer vil vises som fødselsdato efterfulgt af løbenummer. Herefter dit navn.
Indtast nu dine kontaktoplysninger i form af mailadresse og telefonnummer.
Forældremyndighed
Oplysninger om forældremyndighed bliver trukket automatisk fra CPR.
Vær opmærksom på: hvis du står til at have eneforældremyndighed, og det ikke er korrekt, kan du i ansøgningen markere, at der skal være fælles forældremyndighed og udfylde oplysninger om den anden forælder, se nedenfor. Desuden skal I sikre, at I har indsendt en Omsorgs- og ansvarserklæring via borger.dk der giver fælles forældremyndighed.
Hvis navnet skal tages fra sted- eller plejeforældre
Hvis du har valgt, at barnet skal tage navn fra en Sted- eller plejeforælder, skal der også udfyldes oplysninger om ham eller hende i form af cpr-nummer, navn og korrekt mailadresse.
Efter klik på 'Næste' får du oversigt over, hvad der er indtastet, før du bekræfter ansøgningens indhold og signerer.
Hvis barnet skal have navn fra en sted- eller plejeforælder, vil oversigten medtage dine indtastede oplysninger om ham/hende:
Nederst på oversigten vises, hvem der skal signere. I oven viste eksempel er der 3 parter der skal underskrive, to forældre og en pleje/stedforælder.
Klik på 'Underskriv', når du har sikret dig, at oplysningerne er korrekte. Du bliver herefter mødt med oplysninger om håndtering af persondata. Klik på 'Ja, jeg har læst ovenstående', og ansøgningen skal nu signeres med MitID.
Nederst på siden kan du enten fortryde eller gå videre til underskrift med MitID
Trin 5 - Kvittering
Du får en kvittering, som også sendes til din mailadresse. Den er en bekræftelse på, at ansøgningen er gennemført og du kan logge dig af selvbetjeningen. I kvitteringen står referencenummeret på ansøgningen, og hvis en anden forælder skal medunderskrive, står der navn og mailadresse på vedkommende. Du får også oplyst hvilken myndighed, der skal behandle ansøgningen. Har du spørgsmål til ansøgningen, skal du kontakte denne myndighed.
Hvis ansøgningen skal medsigneres af en anden forælder og eller sted-/plejeforælder, bliver der også sendt en kvittering til hans/hendes private mail.
Medunderskrift
En medunderskrift kan ske ad to veje:
Enten sker medsigneringen ved at anvende kvitteringsmailen, hvori der er link til signering,
eller ved at logge sig på samme selvbetjening på borger.dk.
Vær opmærksom på: Nogle e-mails kan blive frasorteret og lande i spam/uønsket mail. Derfor kan det anbefales, at man i stedet medsignerer ved at logge sig på direkte i selvbetjeningen, hvor ansøgningen så vil afvente medsignering.
Det videre forløb
Dit barns ansøgning bliver behandlet af din myndighed. Du vil modtage en afgørelse på sagen i din Digitale Post. Gennemføres navngivningen, modtager du også en digitalt signeret Personattest til digital anvendelse.
Husk, du kan tjekke status for ansøgningen på "Mit Overblik" på borger.dk. Der kan du også finde kontaktoplysninger på den myndighed, der behandler ansøgningen.
________________________
Øvrige relevante links
Find Omsorgs- og ansvarserklæringen til udfyldelse online på borger.dk